کد خبر: ۴۳۹۳۰۸
تاریخ انتشار: ۰۱ شهريور ۱۴۰۴ - ۱۵:۳۴
printنسخه چاپی
sendارسال به دوستان
تعداد بازدید: ۱۴۱

اخراج به خاطر ایران | ماجرای اخراج مقامی که جزییات حمله آمریکا به فردو را افشا کرد چیست؟

گفته دو منبع آگاه و یک مقام کاخ سفید، «پیت هگست» وزیر دفاع ایالات متحده ژنرالی را که ارزیابی اولیه آژانس تحت نظرش از خسارت‌های وارد شده به تأسیسات هسته‌ای ایران در نتیجه حملات آمریکا را اعلام کرده و رئیس‌جمهور را خشمگین کرده بود، اخراج کرده است.

گفته دو منبع آگاه و یک مقام کاخ سفید، «پیت هگست» وزیر دفاع ایالات متحده ژنرالی را که ارزیابی اولیه آژانس تحت نظرش از خسارت‌های وارد شده به تأسیسات هسته‌ای ایران در نتیجه حملات آمریکا را اعلام کرده و رئیس‌جمهور را خشمگین کرده بود، اخراج کرده است.

جفری کروسه رئیس سابق «آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا» همان مقامی است که اکنون اخراج شده است. واشنگتن پست که این گزارش را منتشرکرده می‌گوید هگست، «نانسی لکور» دریاسالار نیروی دریایی و فرمانده ذخیره نیروی دریایی، و همچنین دریاسالار «میلتون سندز» افسر کماندوی نیروی دریایی و فرمانده نیرو‌های ویژه دریایی را نیز برکنار کرده است.

اکنون «کریستین بوردین» معاون این «آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا» به عنوان رئیس موقت در وب‌سایت رسمی این سازمان معرفی شده است.

به گزارش نیویورک تایمز، وزیر دفاع «پیت هگستث» ظاهراً به دلیل «از دست دادن اعتماد» به کروسه، او را برکنار کرده است.

ارزیابی محرمانه آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا که با عنوان «ارزیابی با اعتبار پایین» طبقه‌بندی شده بود، درباره اثربخشی حملات ۲۱ ژوئن به تأسیسات هسته‌ای فردو، اصفهان و نطنز ایران بود که تنها سه روز پس از بمباران توسط بمب‌افکن‌های B-۲ و موشک‌های کروز آمریکا به شبکه CNN و دیگر رسانه‌ها درز کرد.

به گفته مقامات، این ارزیابی بر اساس اطلاعات محدودی بود که تنها یک روز بعد از حمله جمع‌آوری شده بود. طبق این گزارش، ایران می‌تواند برنامه هسته‌ای خود را ظرف یک تا دو ماه دوباره فعال کند.

همچنین ارزیابی اولیه نشان داد ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران در اثر حملات از بین نرفته است. ترامپ و چند مقام دولت او از این افشاگری به شدت خشمگین شدند.

ترامپ در پستی در شبکه اجتماعی «تروث سوشال» نوشت: «این تلاش برای بی‌اعتبار کردن یکی از موفق‌ترین حملات نظامی تاریخ بود.» او تأکید کرد: «تأسیسات هسته‌ای ایران کاملاً نابود شده‌اند!»

«استیو ویتکاف» نماینده ویژه، در گفت‌و‌گو با فاکس‌نیوز، هرگونه ادعا مبنی بر ناکامی آمریکا در دستیابی به اهداف نظامی در ایران را «کاملاً مضحک» دانست. او همچنین افشای گزارش آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا را «شرم‌آور» و «خیانت‌آمیز» توصیف کرد و خواستار تحقیق و مجازات فرد مسئول شد.

برکناری کروسه تازه‌ترین تحول در تغییرات جامعه اطلاعاتی توسط دولت ترامپ است. هیچ دلیلی برای این برکناری‌ها ارائه نشده است. واشنگتن پست می‌گوید اخراج این مقامات بخشی از روند هدف‌گیری فرماندهان ارتش، مقامات اطلاعاتی و سایر کسانی است که منتقد احتمالی ترامپ هستند. دولت ترامپ این هفته مجوز‌های امنیتی شماری از مقامات فعلی و سابق امنیت ملی را هم لغو کرده است.

در ماه آوریل، «تیموتی هاو» رئیس آژانس امنیت ملی برکنار شد و همزمان دست‌کم سه نفر از کارکنان شورای امنیت ملی کاخ سفید نیز اخراج شدند.

ماجرای اعتراض ترامپ به یافته‌های اولیه درباره حملات به ایران چیست؟

برکناری کروسه دو ماه پس از افشای جزئیات ارزیابی اولیه حملات هوایی آمریکا به ایران رخ داد. در این گزارش آمده بود که برنامه هسته‌ای ایران تنها چند ماه به عقب رانده شده و این یافته‌ها با ادعا‌های ترامپ و بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل در تضاد بود.

پس از حملات ژوئن به سه سایت هسته‌ای ایران، هگست رسانه‌ها را به دلیل تمرکز بر ارزیابی اولیه آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا، سرزنش کرد، اما شواهد مستقیمی از نابودی این تأسیسات ارائه نکرد.

او در کنفرانس خبری گفت: «می‌خواهید بگویید نابود شده، می‌خواهید بگویید شکست خورده، یا از بین رفته — هر واژه‌ای می‌خواهید انتخاب کنید. این یک حمله تاریخی و موفقیت‌آمیز بود.»

نگرانی دموکرات‌ها از پیامد‌های این برکناری

رسانه‌های دست چپی آمریکا از جمله اسوشیتدپرس و واشنگتن پست میکویند پنتاگون جزئیاتی درباره علت برکناری‌ها ارائه نکرده، دموکرات‌های کنگره زنگ خطر را درباره پیامد‌های اخراج کروسه برای جامعه اطلاعاتی به صدا درآورده‌اند.

سناتور «مارک وارنر» از ویرجینیا، معاون کمیته اطلاعات سنا، گفته «برکناری یک مقام ارشد امنیت ملی نشان می‌دهد که دولت ترامپ به‌طور خطرناکی اطلاعات را نه به عنوان ابزاری برای حفاظت از کشور، بلکه به‌عنوان آزمون وفاداری می‌بیند.»

«جیم هایمز» نماینده دموکرات کنتیکت در کمیته اطلاعات مجلس، خواستار توضیح دولت درباره دلیل اخراج کروسه شد و افزود: «در غیر این صورت فقط می‌توانیم فرض کنیم این یک تصمیم سیاسی دیگر برای ایجاد فضای ترس در جامعه اطلاعاتی است.»

ترامپ که گفته بود برنامه هسته‌ای ایران «به طور کامل نابود شده»، این گزارش را رد کرده است.